С използването на сайта Вие приемате, че използваме "бисквитки" за подобряване и персонализиране на съдържанието, както и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. Съгласявам се

Сноубордистите ни с нов двоен удар в Банско

Петър Гергьовски спечели златото в паралелния слалом, Александър Кръшняк с второ сребро от младежкото световно първенство.
Нов двоен шампионски удар направиха младите български сноубордисти на световното до 21 години в Банско. След като в петък Тервел Замфиров спечели титлата в паралелния гигантски слалом, а Александър Кръшняк взе среброто, в паралелния слалом радостта отново бе за родните ни таланти. Този път златото спечели Петър Гергьовски, който на финала победи Александър Кръшняк.
Шампионът ни от първия ден, Тервел Замфиров бе най-бърз в квалификацията сутринта и даде заявка за ново злато. На осминафинала обаче малшансът го споходи и след грешка малко преди финала, остана зад видимо по-слабия Шогу Суминага (Яп). Кръшняк пък надмина себе си и след деветото място в квалификацията стигна до финала. След третото място на квалификацията, Гергьовски надви последователно Михайло Кабалюк (Укр), Кристоф Млинарек (Чех) и на полуфинала Вернер Пищ (Ав). Кристиян Георгиев, който бе пети на квалификацията стигна без грижа до малкия финал, но в него сбърка фатално и бе изпреварен с малко от Пищ.
Драма имаше за България при девойките. Звездата ни Андреа Коцинова започна стабилно с девето време в първия рън от квалификацията и даде заявка за класиране във финалите. В елиминационното спускане обаче падна и след удар с вратата си извади рамото. Така тя отпада за отборната надпревара, а с това и шансовете на България за медал намаляват.
Освен титлата до 21 г., Гергьовски бе обявен и за най-добър в света до 18 г.

При жените, шампионка е Ксения Фон Зибентал. Призьорите бяха наградени от президента на БФски и член на съвета на ФИС Цеко Минев, кмета на Банско Иван Кадев и генералния секретар на БОК Белчо Горанов.
Шампионът: Очакванията ни бяха по-високи
Очаквахме на паралелния слалом да спечелим и трите медала, но след като днес не стана, ще опитаме следващия път, заяви с усмивка шампионът Петър Гергьовски, който е състезател на Амер Спортс (Чепеларе). – Мечтите ни са големи. Нямах никакви колебания в каранията си, защото ако се появят такива всичко свършва.
Според сребърният медалист Кръшняк, новата цел е класиране за Зимната олимпиада в Милано и Кортина Д’Ампецо 2026. „С упорит труд винаги сме успявали. Така ще е и за напред“, каза още Кръшняк.

Пл. Вълков, пресаташе БФСКИ

Талантите ни в сноуборда са отбор на месец март

Младите ни звезди в сноуборда Тервел Замфиров, Кристиан Георгиев, Петър Гергьовски и Александър Кръшняк спечелиха 9 гласа от общо 25 на спортните редакции в анкетата на Пресклуб „България“ за март.

Българска федерация по ски отпразнува своя 100-годишен юбилей

Българската федерация по ски отпразнува подобаващо своя 100-годишен юбилей.

Перспективите пред България да бъде домакин на Зимните младежки олимпийски игри през 2028 г. бяха обсъдени на работна среща в президентската институция

България разполага с голям потенциал и отлични природни условия за организирането и провеждането на Зимни младежки олимпийски игри

генерални спонсори
партньори