С използването на сайта Вие приемате, че използваме "бисквитки" за подобряване и персонализиране на съдържанието, както и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. Съгласявам се

Цеко Минев: Този сезон ще е много специален за федерацията

Председателят на Българската федерация по ски (БФСки) Цеко Минев заяви, че сезон 2023/2024 е много специален, тъй като страната ще бъде домакин за първи път на две Световни купи в алпийските ски и в сноуборда, а през февруари следващата година родната централа ще отбележи и вековен юбилей. Това стана по време на пресконференцията на федерацията за новия състезателен сезон.
В него Пампорово ще приеме два старта по паралелен слалом по сноуборд за мъже и за жени на 20 и на 21 януари, а Банско ще организира стартове за Големия кристален глобус на алпийците при мъжете в гигантския слалом на 10 и слалома на 11 февруари.
"Предстои ни много специален сезон. През 2024-а ще отбележим 100 години от основаването на Българската федерация по ски. Един век български ски не е малко. Това показва устойчивост, развива се и има голям потенциал. За първи път в историята България ще бъде домакин на два старта от Световната купа - в Пампорово в алпийския сноуборд и в Банско в алпийските ски. Това е огромно признание за нас като федерация и за България. Доказали сме се като организатор и равностоен партньор на всички най-големи. Явно в света ни взимат много по-насериозно отколкото тук. Това е забележително за малка държава като България", коментира още Минев.
"Тези състезания са много скъпи и за да се случат трябва да благодарим и на Министерството на спорта, на Министерството на туризма, на общините, защото ще бъде много трудно изпълнимо без тяхната подкрепа. Конкуренцията в ски спорта е огромна. Интересът е страхотен. Всички искат да приемат Световни купи, а има федерации с бюджети около 10 пъти по-големи от нашия. Много трудно се дават тези домакинства. Затова трябва да бъдем перфектни. Ако не го направим, можем да забравим за такива състезания в България поне за десет години напред", допълни той.

Пампорово приема исторически стартове
Пампорово ще приеме за първи път в историята си 2 старта за Световната купа по сноуборд (20-21 януари) и два старта за Европейската купа по сноуборд в паралелния слалом при мъжете и при жените на 23 и 24 януари.
"Това е историческо доверие. Винаги сме искали да организираме Световна купа. Домакинствали сме на две Европейски купи в Пампорово, така че имаме опит. Поддържаме отлични връзки с Българската федерация по ски. Нямам съмнение, че ще справим. Работим в синхрон и вярвам, че ще бъдем на световно ниво. Готови сме", заяви Мариян Беляков, изпълнителен директор на Пампорово АД.
Заместник-председателят на БФСки Георги Бобев изтъкна, че състезанията в зимните спортове и особено в алпийското направление предизвикват огромен интерес по света.
"Предстои ни сериозна организация и много усилия за двете Световни купи. Сезонът е задължаващ и заради 100-годишния юбилей на федерацията. Очакваме много гости, фенове и медии. Със сигурност състезанията от Световната купа в алпийските ски са най-добре отразените спортни събития от България. Само за пример мога да дам, че стартовете от състезателен уикенд се гледат от над 100 милиона души", каза Бобев.
"Само в групите за подготовка на пистите ще се включат по 200-300 души. Общо екипът за организацията на едно състезание надхвърля 1000 души. Били сме домакини на събития от този род и сме наясно какво предстои. Вярваме, че ще се справим. Българската федерация по ски е една от десетте най-стари в Европа. За 100-годишния ни юбилей ще поканим много големи звезди от света, които са карали тук. Един от тях е Алберто Томба. Има и още, но ще ги запазя в тайна засега", добави той.
Алберто Томба е трикратен олимпийски и двукратен световен шампион. Ла Бомба има 50 победи за Световната купа в коронните си дисциплини слалом и гигантски слалом и е носител на Големия кристален глобус през 1995 година. На негово име е кръстена пистата на която се провеждат стартовете за Световната купа в Банско.
Ръководителят на състезанията от Световната купа Виктор Гичев се надява и на помощ от природата.
"Надявам се да имаме истинска зима със студ и сняг, за да можем да формираме трасетата по-лесно. Предстоят ни три големи състезания, в това число и Европейската купа по сноуборд в Пампорово. Работим много добре със Световната федерация ФИС и съм убеден, че ще се справим отлично. Искам да пожелая успех на българските състезатели през сезона", каза Гичев.
В Банско също очакват стартовете за Световната купа с нетърпение.
"В последните дни валя сняг и вече имаме основа на част от пистите. Банско за пореден път ще бъде домакин на Световната купа. Всеки път получаваме много високи оценки за организацията от състезатели и от ФИС. Откриваме сезона на 16 декември. Специални гости ще бъдат трикратната олимпийска шампионка в алпийските ски Дебора Компаньони и 5-кратният носител на Световната купа в ските Марк Жирардели. Подготвили сме и много други изненади", каза Иван Обрейков, маркетинг-директор на Юлен АД, концесионер на ски-зоната в Банско.

Пл. Вълков, пресаташе БФСКИ

Талантите ни в сноуборда са отбор на месец март

Младите ни звезди в сноуборда Тервел Замфиров, Кристиан Георгиев, Петър Гергьовски и Александър Кръшняк спечелиха 9 гласа от общо 25 на спортните редакции в анкетата на Пресклуб „България“ за март.

Българска федерация по ски отпразнува своя 100-годишен юбилей

Българската федерация по ски отпразнува подобаващо своя 100-годишен юбилей.

Перспективите пред България да бъде домакин на Зимните младежки олимпийски игри през 2028 г. бяха обсъдени на работна среща в президентската институция

България разполага с голям потенциал и отлични природни условия за организирането и провеждането на Зимни младежки олимпийски игри

генерални спонсори
партньори