С използването на сайта Вие приемате, че използваме "бисквитки" за подобряване и персонализиране на съдържанието, както и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. Съгласявам се

Българска федерация по ски отпразнува своя 100-годишен юбилей

Българската федерация по ски отпразнува подобаващо своя 100-годишен юбилей. На церемонията присъстваха министърът на младежта и спорта Георги Глушков, председателят на БОК Стефка Костадинова, генералният секретар на БОК Белчо Горанов, ректорът на НСА проф. Красимир Петков, единственият ни олимпийски медалист в ски бягането Иван Лебанов, единственият българин с победа за Световната купа в алпийските ски – Петър Попангелов-младши, единственият българин носител на голям и малък глобус на ФИС Радослав Янков, актуалният ни №1 в ските Алберт Попов, както и още много състезатели, треньори, деятели и медии. Да уважат тържеството дойдоха и кметовете на Банско - Стойчо Баненски, на Чепеларе - Боран Хаджиев, на Самоков - Ангел Джоргов и председателят на общинския съвет в Смолян - Димитър Кацаров.
Церемонията започна уникални с архивни кадри, обхващащи периода на създаването на федерацията през 1924 г и първите ни участия на световно първенство в Инсбрук 1933 и на зимна олимпиада в Гармиш-Партенкирхен 1936, както и с първите български успехи дошли през 1945 г.
След това президентът на БФСки Цеко Минев приветства всички гости с кратко слово, посветено на историята на ските у нас.
„Нека запазим пламъка в душите, за да продължим да постигаме успехи и занапред“, завърши Минев.
Младата ни шампионка в алпийските ски Лилия Хаджистоянова връчи на Цеко Минев почетен плакет за големия му принос в развитието на федерацията ни и връщането на България на картата на световните ски.
Ректорът на НСА „В. Левски“ проф.Красимир Петков връчи лента и почетен знак на президента на българската федерация по ски. Той от своя страна го награди с почетният медал на БФСки.
Президентът на Международната федерация по ски и сноуборд Йохан Елиаш отправи видео поздрав към гостите.
„Бих искал да поздравя българската спортна и скиорска общност. Този юбилей е голям повод за празник. Вашата федерация е сред първите 10, които стават членки на ФИС. Огромни поздравления!“, заяви в словото си посветено на юбилея на БФСки Йохан Елиаш.
Министърът на младежта и спорта Георги Глушков също поздрави всички гости и деятели на ски спорта. След това той връчи почетен плакет на Цеко Минев. От своя страна президентът на федерацията връчи на министър Глушков юбилеен медал за 100 години на федерацията.
Последва ретроспекция на 50-те и 60-те години и постигнатите успехи. Бяха наградени Георги Димитров, Константин Стоев и Стефан Митков. Наградите бяха връчени от Алберт Попов.
Последваха спомени от „златните“ години на ски спорта у нас – 70-те и 80-те на миналия век и припомняне на най-големите ни успехи. На сцената излязоха, за да бъдат наградени Ангел Митов, Антоанета Златарева, Борислав Киряков, Валентин Гичев, Владимир Брейчев, Георги Кочов, Георги Милушев, Георги Митев, Иван Лебанов, Иван Пенев, Костадин Коцов, Лиляна Кръстева, Любомир Тосков, Митко Хаджиев, Пепа Мицева, Петър Панков, Петър Попангелов, Сашо Диков, Симеон Калчев, Христо Бързанов и Чавдар Рахов. Тя бяха наградени от Сани Жекова.
Лично председателят на БОК Стефка Костадинова излезе на сцената и поздрави всички с кратко слово. Тя пожела един ден федерацията да чества златен олимпийски медалист и да спечели домакинство на Зимна младежка олимпиада. След това тя награди Цеко Минев с почетен медал и грамота на олимпийския ни комитет за огромния му принос, както за ските в България, така и за олимпийското ни движение. От своя страна президентът на БФСки връчи на Стефка Костадинова юбилейния медал за 100 години БФСки.
По време на церемонията бе отдадено и заслуженото на курортите и ски центровете у нас - Витоша, Боровец, Банско и Пампорово, допринесли толкова много за прогреса на зимните спортове през годините, създали условията за развитието на нашите клубове и състезатели и домакинствали на многобройни международни прояви, в това число и състезания от календара на Световните купи в ските и сноуборда през годините.
Бяха наградени изпълнителните директори на изброените ски центрове – Ян Калчев, Георги Кочов, Мая Христоскова и Мариян Беляков. Наградите връчи Георги Бобев.
Церемонията продължи с филм за годините от 1990 до 2007, когато въпреки катаклизмите, породени от смяната на строя, ски спортът запази своето реноме и отново постигна успехи.
Иван Лебанов връчи почетни медали на Борислав Димитрачков, Захари Сотиров, Здравко Здравков, Любомир Попов, Павел Шаламанов, Петър Дичев, Стефан Георгиев, Стефан Шаламанов и Кръстьо Вангелов.
Отново чрез видео поздрав 5-кратният носител на Световната купа Марк Жирардели се обърна към гостите и честити на федерацията вековния юбилей.
Беше награден и бившият президент на федерацията Емил Балев.
Президентът на федерацията Цеко Минев връчи почетен медал на журналиста Асен Минчев, който е истинска енциклопедия в ски спорта и пази паметта за всичките тези години.
Цеко Минев награди и изказа признателността си към Весела Лечева, която като ръководител на българския спорт през 2008 година, видя перспективите и повярва в проекта „Научи се да караш ски“ и спомогна за неговия успешен старт. А проектът беше развит и подкрепен от всички следващи ръководства на Министерството на младежта и спорта.
За финал гостите видяха постиженията на състезателите на БФски и организирането на Световните и Европейски купи по ски и сноуборд в България в периода 2008-2024 г. На сцената излязоха Алберт Попов, Александра Жекова, Александър Кръшняк, Анатоли Замфиров, Веселин Цинзов, Виктор Жеков, Владимир Зографски, Георги Атанасов, Георги Георгиев, Емил Зографски, Иво Борисов, Кристиян Георгиев, Никола Чонгаров, Петър Гергьовски, Радослав Янков, Тервел Замфиров. Те бяха наградени от Петър Попангелов.
Беше изказана благодарност и бяха наградени генералните спонсори на федерацията А1, FIbank, Ауди и Дженерали Застраховане, без чиято помощ успехите нямаше да се случат.
По време на церемонията имаше едноминутен колаж от видео поздрави на известни световни скиори и деятели към българската федерация, сред които Микаела Шифрин, Марко Одермат, Мануел Фелер, Килиан Албрехт, Александър Стен Олсен, Маркус Валднер и неостаряващия Хубертус фон Хоенлое. Церемонията завърши със стилен коктейл.

Пл. Вълков, пресаташе БФСКИ

Банско приема за първи път световна и европейска купа по сноуборд

Българската федерация по ски получи поредно признание по време на календарната конференция на ФИС в Порторож.

Талантите ни в сноуборда са отбор на месец март

Младите ни звезди в сноуборда Тервел Замфиров, Кристиан Георгиев, Петър Гергьовски и Александър Кръшняк спечелиха 9 гласа от общо 25 на спортните редакции в анкетата на Пресклуб „България“ за март.

Българска федерация по ски отпразнува своя 100-годишен юбилей

Българската федерация по ски отпразнува подобаващо своя 100-годишен юбилей.

генерални спонсори
партньори