С използването на сайта Вие приемате, че използваме "бисквитки" за подобряване и персонализиране на съдържанието, както и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. Съгласявам се

Радо Янков знаменосец на откриването в ПьонгЧанг

Звездата на българските зимни спортове Радослав Янков ще изведе със знамето българската делегация на церемонията по откриването на XXIII зимни олимпийски игри в ПьонгЧанг на 9 февруари. Това реши днес общото събрание БОК, което утвърди и българската делегация за най-големия спортен форум, който ще се проведе от 9 до 25 февруари. Делегатите решиха, в най-престижната надпревара на планетата, България да бъде представена от 19 състезатели в 6 спорта. Лично председателят на БОК Стефка Костадинова обяви, че Rадо Янков ще е знаменосец на откриването. За носителя на Световната купа в паралелните дисциплини това ще са втори поредни олимпийски игри. 

От 82 членове, на Общото събрание бяха представени 46 - всички гласуваха състава на делегацията за ПьонгЧанг. Все още съществува възможност да спечелим още една квота и да пратим 20-и спортист на Игрите. Това може да стане при пренареждане на ранглистата в сноуборда, където в момента Теодора Пенчева е първа резерва.
„Преди всичко бих искала да поздравя българските спортисти, извоювали правото да стартират в най-елитните и популярни състезания на планетата. Да благодарим на техните треньори, на хората от щабовете и федерациите, на всички, спомогнали за класирането. Сам по себе си този факт е една не малка победа", заяви в краткото си приветствие председателят на БОК, Стефка Костадинова.
„Сега за ПьонгЧанг в състава имаме настоящ носител на Световна купа, имаме и европейски шампиони в зимните спортове. Радослав Янков и Сани Жекова са в световния елит и са две от големите ни надежди в сноуборда. Красимир Анев и Владо Илиев са европейски шампиони в биатлона, където при мъжете също имаме своите шансове. И в двата спорта всичко зависи от едно трепване, тъй че нека им пожелаем успех, да имат ден и късмет в ПьонгЧанг и да покажат максимума точно по време на Олимпиадата," каза още Костадинова, преди да пожелае успех на всички олимпийци и да благодари на Министерството на младежта и спорта и на държавата за оказана помощ в подготовката на олимпийската ни делегация. Общо в делегацията ни има, както много опитни спортисти – Сани Жекова и Мария Киркова са за 4-ти път на олимпиада, така и 9 дебютанти, сред които млади състезатели на 20 и 21 години. От спечелилите квоти за ПьонгЧанг, най-млада е биатлонистката Милена Тодорова, която навърши 20 години преди пет дни. Алберт Попов също е на 20, а Йордан Чучуганов е на 21 години. Най-възрастен е биатлонистът Михаил Клечоров – на 35 г. Специален гост на Общото събрание бе Н. пр. посланикът на Република Корея в България, Шин Бу-нам, който запозна присъстващите с подготовката и с последните новини около Игрите. След това в залата бяха излъчени два промоционални тв клипа, представящи спортните обекти на Игрите и красотите на Република Корея.
Спортистите, които ще представят България в ПьонгЧанг: Сноуборд - 1. Александра Жекова
2. Радослав Янков, Алпийски дисциплини - 3. Алберт Попов, 4. Мария Киркова; Ски бягане
5. Веселин Цинзов - 6. Йордан Чучуганов - 7. Антония Григорова; Ски скок - 8. Владимир Зографски; Биатлон - 9. Красимир Анев - 10. Владимир Илиев - 11. Антон Синапов - 12. Димитър Герджиков, 13. Михаил Клечоров, 14. Емилия Йорданова, 15. Десислава Стоянова, 16. Стефани Попова, 17. Даниела Кадева, 18. Милена Тодорова, Шейни - 19. Павел Ангелов.

Пламен Вълков, пресаташе на БФСки

Фотоизложба представя 100-годишнината на ски спорта в България

При голям интерес Българска федерация по ски, Столична община и Фондация „София – европейска столица на спорта“ откриха днес фотоизложбата „100 години ски спорт в България“.

БФСки организира за първи тренировъчен лагер по сноуборд на ФИС в България

Българската федерация по ски организира за първи път тренировъчен лагер под егидата на ФИС по алпийски сноуборд.

Завърши финалният лагер на „Научи се да караш ски“

С много емоции, нови умения в ските и нови приятелства завърши финалният лагер от 15-то издание на проекта „Научи се да караш ски“.

генерални спонсори
партньори