С използването на сайта Вие приемате, че използваме "бисквитки" за подобряване и персонализиране на съдържанието, както и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. Съгласявам се

Алберт Попов и Ивайло Борисов са спортист и треньор №1 на февруари в България

Най-добрият ни алпиец, Алберт Попов и неговия треньор, Ивайло Борисов получиха днес призовете си за спортист и треньор на февруари в България. И двамата получиха най-много гласове от спортните журналисти в анкетата на Пресклуб „България“. На Oлимпиадата в Пекин Алберт зае престижното девето място в слалома и 17-о в гигантския слалом, и стана най-успешният ни спортист на зимните игри в Китай. Заедно с двамата, на награждаването бе и Георги Бобев, вицепрезидент на БФСки.

Попов и Борисов благодариха на медиите за признанието. Алберт взима наградата за трети път в кариерата си. И двамата говориха повече за подготовката и очакванията си от финалите на Световната купа, които са тази седмица в Куршавел и Мерибел (Фр). Слаломът с участието на аса ни е на 20 март.

"Влизането ми на финалите бе на косъм. Този сезон обаче се развих много и това е причината за силните резултати, които показах. Няколко пъти бяхме много близо до една наша висока цел, но явно за това ще трябва да почакаме още малко. Целта ми за финалите на Световната купа е да влезна в първите 15 и по този начин да спечеля още точки за следващия сезон, и да си помогна за стартовата позиция. Смятам, че съм във форма, но никога не се знае, кога ще успея да направя резултата, който всички чакаме, коментира при награждаването Алберт. - За първи път ще караме в Мерибел. Това ще е хубав тест за Световното догодина, което е в същия курорт. Важното е карането ми да е на ниво и да е моят ден. Напоследък съм доста спокоен, нещо, което много ми помогна на тази олимпиада, и ми позволи да покажа това, за което съм се готвил. Това се дължи на много тренировки и увереност в собствените сили. Според Попов в днешно време трябва да си много добре подготвен физически, но психиката определя малко или много резултата.

“Тук също доста сме напреднали - да вярвам в себе си, да знам какво мога, да стартирам спокоен и това ми дава поле за изява. Знам, че рано или късно, като работим толкова усилено, успехът ще дойде", заяви още Попов.

Иво Борисов: Алберт има сили за подиум

„За нас очакванията към резултата от всеки един старт са много високи. Алберт е подготвен. Не се ангажираме с конкретни прогнози. От това, което показа през сезона е видно, че той има сили за подиум. Важното е на финалите да има късмет. Надяваме се на финалите на Световната купа пистата да е твърда. Наклонът е доста голям, което отговаря на изискванията на Алберт. Гледам прогнозата за седем дни по-нататък -  тя е нестабилна. Очаква се на 19-и да има снеговалежи. Отивайки на състезание най-малките притеснения са ни за това какво ще е времето. Каквото и да стане, условията са еднакви за всички. Готови сме за всякакъв сценарий. Ако вали силно сняг дано да е по време на състезанието, защото тогава ще има много хора които ще го почистят. Ако пък е слънчево вероятно цялото трасе ще е на сол. В крайна сметка ще сме доволни и на място в топ 15, добави личният му треньор Ивайло Борисов.

Бюджетът на Швейцария е 30 пъти по-голям от този на федерацията ни. Вицепрезидентът на Българската федерация по ски, Георги Бобев подчерта, че постижението на Алберт на олимпиадата е страхотно и заслужава респект.

„По наша оценка, това е едно изключително постижение. Слаломът в алпийските ски е най-конкурентният индивидуален спорт въобще от всички спортове. В ранглистата на слалом има над 5000 състезатели, което е много повече например от тениса. Така , че да си на девето място на олимпиада е един много голям успех. Алберт и Иво са много скромни, но зад този успех има малък, но мотивиран екип, който се труди от години. Ресурсите с които работят няма как да бъдат сравнявани с тези на големите нации. За пример ще дам безспорния хегемон тази година Марко Одермат, който на младежко ниво успешно се конкурираше с Алберт, а сега ще спечели и голямата Световна купа. Бюджетът на ски федерацията на Швейцария, която има 30 пъти по-голям бюджет от този на българската федерация. Горе-долу това са мащабите – 30 към 1. Хубаво е това да се знае.

А малка България с 3 неголеми зимни центъра, и с 10-ина работещи активно ски клуба има двама представители в слалома на олимпиадата, като Алберт е в топ 10. Това е много голям успех. Може само да сме благодарни за това, което те постигат и за радостите, които ни носят. Сигурни сме, че предстоят по-сериозни крачки напред, а защо не още този уикенд на финалите на Световната купа. Искрено се надяваме и сме убедени, че пред Алберт и пред Иво предстоят много по-сериозни резултати. След финалите на световната купа в края на месеца в България предстоят държавните първенства.

Очакваме Алберт и още звезди, сред които топ състезателите Жан Кранец и Филип Зубчич да участват и заедно с отборите на Словения и Хърватия да останат на лагер в Банско. Това ще е добра възможност за младите български състезатели да проверят докъде са стигнали“, разкри Бобев.

Пл. Вълков, пресаташе БФСКИ

Фотоизложба представя 100-годишнината на ски спорта в България

При голям интерес Българска федерация по ски, Столична община и Фондация „София – европейска столица на спорта“ откриха днес фотоизложбата „100 години ски спорт в България“.

БФСки организира за първи тренировъчен лагер по сноуборд на ФИС в България

Българската федерация по ски организира за първи път тренировъчен лагер под егидата на ФИС по алпийски сноуборд.

Завърши финалният лагер на „Научи се да караш ски“

С много емоции, нови умения в ските и нови приятелства завърши финалният лагер от 15-то издание на проекта „Научи се да караш ски“.

генерални спонсори
партньори